Anmeldelse af Amazon Prime Video
Tiderne, da Amazon kun var til køb af bøger, cd’er og dvd’er er forlængst forbi. Nu er shoppinggiganten også gået ind i det digitale rige, hvor den vil have dig til at hente bøger fra sin Kindle Store, streame musik fra sit Prime Music-katalog og abonnere på sin Amazon Prime Video-tjeneste.
Sidstnævnte har haft mange forskellige navne gennem årene (Amazon Unbox, LoveFilm Instant, Instant Video …), men har altid været i direkte konkurrence med Netflix. Det er ikke et nemt sted at være, som andre video streaming services som NOW TV helt sikkert kan skrive under på.
Amazon lancerede i 2016 deres video tjeneste Prime Video med et brag, da de havde skaffet sig rettighederne til de gamle Topgear-stjerner. De kom herefter ud med deres nye program “The Grand Tour“. Allerede fra start omfattede en del nyt indhold på tjenesten, der nu er blevet global. Det var primært content fra UK, der var mere af end på Netflix. Dette giver rigtigt god mening, i og med at de netop ville fokusere på UK frem for at indlede video-tjenestens liv med at tage kampen op i USA, hvor Netflix har ca. 50 % af husstandene som kunder.
To år er en helt livstid i det digitale verden, der er i konstant bevægelse og udvikling, så det er næppe overraskende, at meget (allerede) har ændret sig: Omfanget af kataloget og antallet af abonnenter er vokset markant, og mens den stadig ligger inden for Amazons altomfattende webside, er tjenesten blevet betragteligt forenklet.
Amazon Prime Video (og Prime) abonnenter har adgang til over 15.000 film- og tv-episoder – mere end nok til at tilfredsstille den mest glødende og passionerede seriekigger. Det er vokset betyde
ligt siden 2014, hvor tjenesten lå inde med et repertoire på lidt over 2000 episoder.
Størrelse er ikke alt, selvfølgelig, og selv om der er et par gamle kendinge – hvem ville ikke have Fist of Fury 3 og alle otte sæsoner af Downton Abbey tilgængelig med et tryk på en knap? – skorter det ikke på nye udgivelser.
Faktisk, mens nye film (eksempelvis Neon Demon) succes-programmer (såsom sæson 7 af The Walking Dead) kun er tilgængelige ved købe eller leje uden for abonnementet via Amazon Video-service, viser Prime Video-kataloget en flot tendens til at være hurtigere ude med nyere titler end Netflix.
Et par af sidste års store hits som Macbeth-filmatiseringen, den Oscar-prisbelønnede Spotlight og Nominee Room er også at finde, samt film, der havde udgivelser for bare måneder siden, såsom A Walk in the Woods.
Det er dog et must at man kan engelsk, for selv de nye serier kommer ikke med danske undertekster. Kan man se bort fra dette, er det en super god tjeneste med masser af godt og underholdende film- og serieindhold. Som med andre video- og serietjenester er der naturligvist også begyndt at komme eksklusivt content. Det er jo lige netop der, kampen hos de forskellige tjenester er i fuld gang lige i øjeblikket, hvilket er til fordel for os serie- og filmelskere.
Netflix har længe været igang med at producere eksklusivt indhold og har også haft stor succes med film som Beasts of No Nation og senest Annihilation. Af serier har Netflix givet os både House of Cards, Orange is the New Black, The Crown og Stranger Things. Der er altså mildest talt meget at skulle hamle op imod. Vi som forbrugere kan håbe at denne hårde kamp vil kaste nogle rigtigt gode og interessante film og serier af sig i løbet af de næste par år. Foruden de titler, jeg allerede har nævnt og beskrevet her på siden, Jack Ryan, The Man in the High Castle og The Grand Tour, har Amazons Prime Video også stået for filmproduktioner som The Homecoming, The Romanoffs, Z: The Bigging of Everything og I Love Dick. Desuden producerer de programmer til børn og dokuserier.
Netflix har flere (og måske mere populære) serier og film i sit repertoire. Dette synes anerkendte dramaer som Better Call Saul, Orange is the New Black, Master of None og Marvel’s Daredevil, samt hit-dokumentarer som Making a Murderer og Evil Genius, er vidne om i hvert fald.
Amazon har helt sikkert taget kampen op og er absolut seriøst med i spillet. Dette er Bosch, Mozart in the Jungle, Hand of God og – igen må jeg nævne den – The Man in the High Castle, for også atter at nævne The Grand Tour, med de populære benzinhoveder Clarkson, Hammond og May.
Det kan være svært at bestemme sig for Netflix, Prime Videos, HBO, Viaplay, Dplay, TV2 play og de mange andre tjenester. Disney er også på vej med deres egen tjeneste og dagene hvor man kun havde en streamingtjeneste er med stor sandsynlighed snart ovre. Vi begynder også at se afspillere hvor du kan browse i film og serier fra flere tjenester i ét interface, hvorfor familier i fremtiden nok vil have 2 eller flere streamingtjenester.