5 Gode Kærlighedsfilm

5 Gode Kærlighedsfilm

november 29, 2018 Slået fra Af Søren Jakobsen

Når man skal tilbringe en søndag eftermiddag på sofaen med tømmermænd, er det ikke altid at en actionfilm lige er sagen. Ofte vil man i sådanne kritiske situationer præget af hovedpine og træthed, hvor livet kan synes lidt hårdt eller surt, helst se en feel good-film, der kan lyse det tømmermandsramte sind lidt op, og hvor det ikke gør det store, at man lige blunder 10 minutter. Andre gange er man helt enkelt bare i humør til en rigtig god romantisk film, velspillet og godt skrevet. Det er med det i mente, at jeg har udarbejdet min top 5-liste over kærlighedsfilm.

 

Min top 5 over kærlighedsfilm

5. The Duke of ​​Burgundy (2014)
Instruktør: Peter Strickland

Dette er ikke den klassiske kærlighedshistorie. The Duke of Burgundy er en film om et sadomasochistisk forhold imellem to kvinder, Cynthia (Sidse Babett Knudsen) og Evelyn (Chiara D’Anna), der danner rammerne for en fortælling om dominans, venlighed, grusomhed og dyb afhængighed. Handlingen udspiller sig i en mærkelig, mystisk midt- eller sydeuropæisk verden, der tidligt eller geografisk er svær at placere.

Det vises i denne film, der opnåede stor ros blandt kritikerne. visuelt smukke billeder alt lige for de bløde berøringer til urinering i partnerens mund. Der er noget nærmest drømmende over filmens stil og handling, som forekommer meget symbolsk ladet. De upræcise dateringer og location synes ligesom at løfte handlingen op til en episk, universelt drama, der imidlertid udspiller sig i smukke, sansemættede og meget emotionelle scener.

 

 

4. Her (2013)
Instruktør: Spike Jonze

Igen en lidt anderledes film, hvor Spike Jonze i drama- og science fiction-filmen Her udfolder forestillingen om. at man i fremtiden har udbyttet personlige, følelsesmæssige interaktioner med teknologiske erstatninger. Det er her at vi møder hovedpersonen Theodore (Joaquin Phoenix), en tilbagetrukket forfatter, der har omfavnet den digitale verden. Efter et nyligt brud har han nu fundet en ny forelskelse, Samantha, som han hurtigt begynder et forhold med. Samantha, som egentligt blot er stemmen i et højst kompliceret operativsystem – eller hvad?

 

 

 

3. Lost in translation (2003)
Instruktør: Sofia Coppola

Kan man kalde det en kærlighedsfilm når historien er en historie om kærlighed imellem to gifte? Der strækker og udvisker grænsen mellem venner og elskere, hvor den ene er gammel nok til at være den andens forældre? Lost in Translation er historien om forbudt kærlighed. Meget af denne kærlighed vises imidlertid ikke eksplicit i filmen, der istedet udforsker den forbindelse to mennesker kan have selvom de godt ved at det er forkert i forhold til samfundets normer og forventninger. Der er altså at gøre med en kærlighed på trods, som primært udspiller sig i de anonyme omgivelser på et hotel.

 

2. Brokeback Mountain (2005)
Instruktør: Ang Lee

Igen en film om en forbudt kærlighed på trods af normative forskrifter. Da filmen udkom i 2005 var mange chokerede og Brokeback Mountain skabte mange overskrifter på grund af de eksplicitte homoseksuelle sexscener. Her snart 15 år senere er den ikke længere så kontroversiel, men det ændrer ikke ved, at denne “homoseksuelle cowboyfilm” er en fortælling om et konservativt, amerikansk samfund, hvor homoseksueliltet ikke er accepteret.

De to cowboys, Ennis del Mar (Heath Ledger) og Jack Twist (Jake Gyllenhaal), bliver i 60’ernes Wyoming, sat på en arbejdsopgave, hvor de skal vogte får på Brokeback Mountain. Langsomt forelsker de sig i hinanden, og filmen skildrer i høj grad, hvordan de to mænd udforske deres seksualitet, for er de homoseksuelle, biseksuelle eller bare to mænd der forelsker sig i hinanden? Den ekstremt flotte kærlighedshistorie akkompagneres af smykke billeder og sekvenser af Brokeback Mountains sceneriske og storladne landskab, der synes at få hjertet til at slå ekstra hårdt i brystet.

 

 

1. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)
Instruktør: Michel Gondry

Endnu en film der udspiller sig i fremtiden, hvor videnskaben har fundet nye midler til at kontrollere vores følelser. Blandt andet vores hjertesorger og kærlighedskvaler. Det er nu ikke længere sværere at stoppe en hjertesorg end at tage en tur til lægen. Men hvordan påvirker det vores forhold og interaktion med andre mennesker, at vi ikke længere savner, bliver kede af det, såret og skuffede hvis vi ikke er sammen længere? Det udforsker denne kærlighedsfilm med Kate Winslet og Jim Carrey i hovedrollerne, som undersøger det sorgfris sind på godt og ondt.