Udvidet søgning
SUCCUBUS
Danmark, 2012
Instruktion: Martin Vrede Nielsen
DK-titel: Succubus

Produktion: Angry Arts / Vrede Film
REVIEW af Søren Hardy Rasmussen [03/03/13]

Midt i en tid med sølle teenagevampyrer, der klynker og jamrer over Weltschmertz, angst, tobenede pudler og sippede pigebørn, er det fantastisk forfriskende at støde på en moderne og dog alligevel gammeldags vampyrfortælling, der griber tilbage til middelalderlig folklore.

I hænderne på instruktør og manuskriptforfatter Martin Vrede bliver middelalderens Succubus til emnet for en meget moderne, vedkommende og dansk gyserfortælling. Dansk dæmonisk gys er en sjældenhed, men Martin Vrede og hans klan af vrede filmskabere giver håb for fremtiden. Succubus er nemlig ikke bare en djævelsk fængende romance, det er også flot filmhåndværk og en både uhyggelig og eftertænksom film.

Martin Vredes Succubus er et gys af den slags, der sniger sig ind som et vedholdende ubehag. Et gys, der kun i meget begrænset omfang er afhængigt af chok og effekter, men bygges op som en stemning af lyd, billeder og klipning.

Midt i storby-tristesse og livstræthed møder filmens mandlige hovedperson, spillet af Mads Riisom, en smuk ung kvinde, Christina Bech, hvis medfølende interesse i ham står i modsætning til hans egen kyniske livsfilosofi. Et øjeblik af varme og samhørighed opstår, men gysets realiteter trænger sig, som altid, på.

Skuespillet og kemien mellem filmens hovedroller, Mads Riisom og Christina Bech, er intenst og nærværende. Bech er varm, trist og mystisk. Hun er filmen igennem overraskende aseksuel for en forførerske, først til sidst bryder hun ud i fuld erotisk seksualitet, men deri ligger også en del af den ømhed, der opstår i mødet mellem den livstrætte protagonist og den smukke succubus.

Riisoms præstation er fuld af eksistentiel smerte, der trækker linjer mod Anne Rices litterære helte, når de er bedst. Sammen med en flot film og ditto klippearbejde skaber de to skuespillere en varm fortælling midt i en mareridtsagtig uvirkelighed, hvor drøm og realitet, fortid og nutid smelter sammen.

Succubus er tvetydig i sin omgang med ondskab; hvad er ondskab, hvem er offer, frelser, gerningsmand. Det klæder den rigtig godt og er med til at give en dybde og eftertænksomhed, som holder et godt stykke tid efter, rulleteksterne har forladt skærmen.

Succubus er en seværdig lille film, som holder liv i det dæmoniske gys i en tid, hvor den slags helst skal glitre i månelys og være teen-romantisk. Another World Entertainment har udgivet Succubus på DVD-antologien Supernatural Tales, men den er også tilgængelig på angryart.dk og fra Uncuts Facebook-side. Jeg glæder mig til at se, om der kommer mere gys fra Vrede-klanen i fremtiden, for det har de ganske godt fat i.


Anmeldt version: Supernatural Tales. Dist.: Another World Entertainment. DVD (R2 PAL). Udgivelsesland: Danmark. Spilletid: 17 min.
Antologi-DVD'en Supernatural Tales fra Another World Entertainment, som udover Succubus indeholder 15 andre danske gyserkortfilm i subgenren overnaturlig horror. Kortfilmen kan også ses på hjemmesiden angryart.dk.
uncut.dk | 2008 | Layout, tekster og indhold er beskyttet af ophavsretsloven