Udvidet søgning
JENS HOLLESEN TOP10:
FRA KUBRICK TIL LYNCH
10 yndlingsfilm er i virkeligheden umuligt at udpege. Når jeg kigger ned synes jeg slet ikke, at disse film på nogen måde repræsenterer endsige indfanger det ypperligste indenfor filmens verden. Heldigvis, kan man sige, for det ville vel egentligt være trist, hvis man med ti navne havde nævnt alt, hvad der var værd at nævne om filmhistorien.

Mine valg er truffet på to kriterier; 1) Hvilke film snurrer oftest i den lille hjemmebiograf og 2) Hvor meget vil filmen. Film er jo som bekendt på en gang en kunstart og underholdning og her er begge aspekter blandet i en stor pærevælling. Om det så i virkeligheden er rimeligt at liste så forskelligartede film op sammen, og hævde at de er udvalgt udfra samme kriterier er helt igennem tvivlsomt.
RUMREJSEN ÅR 2001
Inst.: Stanley Kubrick, 1968

Kubricks tidsløse mesterværk, der til stadighed er lige så frisk at se på som da den var ny. To ting slår mig gang på gang ved 2001: dens knastørre storladne æstetik og dens modvillighed mod på nogen måde at lade sig entydigt rubricere og fortolke. Kun Tarkovskis Solaris kan måske sammenlignes – men Kubrick kom altså først.
Læs Uncuts review af Rumrejsen år 2001.

A BETTER TOMORROW
Inst.: John Woo, 1986

Det stod hårdt at skulle vælge mellem John Woo´s The Killer og denne. Måske ville jeg have vagt omvendt for blot uger siden og måske ændrer jeg min mening i morgen. Hvor The Killer er sublim billedæstetik på højde med Leone, er A Better Tomorrow på mange måder langt mere ujævn. Alligevel vinder den i længden på grund af sit enkle, direkte og gribende drama. På tværs af alle kultur og sproglige barrierer kiler dette mesterværk sig direkte ind i sjælen.

THE THING: DET GRUSOMME UDEFRA
Inst.: John Carpenter, 1982

En helt i gennem fantastisk genrefilm, der hele tiden balancerer mellem gys, gore og sci-fi. Stemningen er lige så isnende som det polare landskab, den udspiller sig i og Morricons score er fyrsteligt.
Læs Uncuts review af The Thing: Det grusomme udefra.

BLADE RUNNER
Inst.: Ridley Scott, 1982

´Nuff said! Har du ikke set den, er du fortabt! I Virkeligheden burde også Alien stå på denne liste, men jeg bestemte mig for kun at nævne en film per instruktør.
Læs Uncuts review af Freaks.

REJSEN TIL JORDENS INDRE
Inst.: Henry Levin, 1959

Den mest vellykkede af alle Jules Verne-filmatiseringer. Håbløs utro mod sit eget romanforlæg, men til gengæld metertyk i stemming og atmosfære. En tidsløs klassiker.

DEN VILDE BANDE
Inst.: Sam Peckinpah, 1969

Nogle laver westerns, - Peckinpah laver studier af den maskuline psyke i ekstreme situationer. Vis den for din kvinde; kan hun lide den, er du i vanskeligheder! Det er svært at udvælge én Peckinpahfilm, men jeg tror at han selv ville have valgt denne.

VESTENS HÅRDE HALSE
Inst.: Sergio Leone, 1969

Leone's livsværk. Lyt ikke til puritanere, dette er den ypperligste af alle europæisk western-produktioner. For a few Dollars More er hans næstbedste og skal nævnes.

SEVEN
Inst.: David Fincher, 1995

Hvis jeg skal udpege en film fra 90´erne må det blive Seven (sorry Tarantino-fans!). Allerede hans Alien3 pegede i retning af et mesterværk, men i Seven bliver alle antydninger realiseret. Her går billeder og historie ned i en dybdebaseret sammenhørighed, som jeg kun har fundet i meget få film.
Læs Uncuts review af Seven.

DOMMEDAG NU
Inst.: Francis Ford Coppola, 1979

Den bedste krigsfilm nogensinde handler måske slet ikke så meget om krig, men mere om tabet af menneskehed. Platoon og The Thin Red Line er helt sikkert i samme klasse, men mangler alligevel det sidste strejf af poetisk genialitet, der kendetegner Apocalypse Now.

BLUE VELVET
Inst.: David Lynch, 1986

Der skulle en Lynch-film på min liste, men problemet er at vælge. I tilfældet Lynch er det ekstremt svær da listen over hans produktioner er enormt jævn – alle er besjælet af en ånd ulig alt andet i filmens univers – og lige meget hvad valget i sidste ende bliver, er det på forhånd uretfærdigt. Blue Velvet bliver det, fordi det måske var med den, at han for første gang spillede på alle de tangenter, han siden har komponeret på.
Læs Uncuts review af Blue Velvet.
Her finder du uncutskribenters top10-lister:
Kasper Heftholm Kristensen
Caspar Vang
Thure Munkholm
Lars Gorzelak Pedersen
Jens Hollesen
Jakob Skøtt
Kim Bruun Dreyer
Martin Weinreich
Kristoffer Ovesen
Kristian Roldsgaard Jensen
Søren Hardy Rasmussen
Mikkel Harris
uncut.dk | 2008 | Layout, tekster og indhold er beskyttet af ophavsretsloven