PROFONDO ESBJERG
Absurd # 6, marts 2002
Red.: Kenneth Eriksen
Vejl. Pris: 59,-. 44 sider. S/H m. farveomslag
Den danske undergrundsfilmscenes abslout mest ambitiøse fanzine, det Esbjerg-baserede Absurd, er på gaden med deres sjette nummer, denne gang i imponerende (og forpligtende...) A-4 format, og med en tilsyneladende bredere målgruppe, begge dele tiltag, der lover nyt håb for den hungrende danske mængde filmblade, der nu i 10 år har manglet et stort og seriøst blad om den/de fantastiske genre(r).

Redaktør Kenneth Eriksen skyder med spredehagl, og dækker et stort spektre, helt fra et interview med Richard Harrison, hvis medvirken i både peplum, støvede spaghettiwesterns, samt andre kultdyrkede genrefilm fra støvlelandet, selvsagt ikke er hvermandsviden, til Jens Kofoed-Pihls informative, og velresearchede artikel om kvinder i exploitationfilm (en vigtig bestanddel...). Her i mellem findes bl.a. en sektion med DVDanmeldelser, der måske hermed definitivt har udkonkurreret redaktionens ellers hårdnakkede begejstring for gamle danske x-rentals. Martin Weinreich, hvis skriverier nu også pryder Uncuts univers, har samlet en mængde anmeldelser af fortrinsvis japanske film i en sektion, der minder om Infernos Orient Expressen med Henrik Rytter ved roret, et tiltag jeg personligt gerne ser ført videre i næste nummer, da asiatiske genrefilm i lang tid har været mere eller mindre ignoreret af både den etablerede danske filmpresse, samt fanzines.

En af Danmarks allermest hårdnakkede og kompromisløse videoinstruktører, jyske Peter Johansen, var i sin tid hovedfigur, og interviewet i mors stue, i Steen Schapiros stadig fremragende 10 minutters dokumentar til ungdomsprogrammet Transit ("some fuckin great toys..."). Han har siden arbejdet med manuskriptskrivning, bla. for Zentropa, og interviewes i Absurd i forbindelse med den kommende DVDudgivelse af full feature videoproduktionen Schizofrantic fra 1996, der udover at være jævnt underholdende også byder på flere af Danmarks fanzinepersonligheder (bl.a. en mere end almindeligt sleazy Lars von Hegnet), samt masser af jysk dialekt + ligeså jysk engelsk!

En anden gammel kending, opstået fra de døde (i hvert fald i bladsammenhæng) er Thomas Rostock, hvis noget tilbedende skriblerier om Dario Argento i sin tid generede bl.a. Lars Jensen, der i dette nummer af Absurd anmelder en ordentlig stak tyske undergrundsproduktioner, med slet skjult begejstring for alt hvad der indeholder zombier og tarmudrivning. Rostocks lange anmeldelse af Argentos Non Ho Sonno flankeres af en række mindre anmeldelser af resten af den italienskes mesters produktion, og bringer artiklen op på 6 sider. Desværre 6 sider præget af for megen tomgang, unødvendigt kringlede sætningskonstruktioner og anden mislykket sprogekvilibrisme, der gjorde løsningen til en anstrengt fornøjelse. Her havde lidt redaktionel finpudsning måske været på sin plads?

Førnævnte Lars Jensen afslører de utroligste og slibrige detaljer omkring den mystiske amerikanske undergrundsinstruktør Matt Jaisle, samt anmelder hans film i en artikel, der som Lars' andre skriblerier er præget af hans kompromisløse stil, og latrinære sprog, der aldrig står i vejen for reel kritik og uforbeholden kærlighed til mediet. Nogle vil uden tvivl føle sig stødt, men for dem er en lang bue uden om de omtalte film nok også at foretrække anyway...

Med det nye nummer er prisen steget til 59 kroner, kvantiteten er naturligvis også øget betydeligt, men alt har en grænse, og mange vil nok tøve en ekstra gang inden de slipper slanterne. Er bladet så pengene værd?, hører jeg de utålmodige spørge. Ja og nej, både og... Der er naturligvis principielt ingen forskel på at købe to mindre blade til 30,- stk. og et stort tykt til 60,- (ja, så 59,- da...), og så alligevel. For når et blad når op i samme prisklasse som de etablerede (et Fangoria eller Shivers kan fås til samme pris), og så tilmed fører sig frem (tilgiv den negativt ladede formulering, det er ikke ment som sådan) i semi-professionelt udstyr, ja så forpligter det, både med hensyn til indhold og layout. Med hensyn til sidstnævnte ses springet fra A-5 formatet desværre for tydeligt i uheldigt placerede overskrifter, og et generelt rodet og ubalanceret udtryk, men der er naturligvis også pludselig dobbelt så meget plads at holde rede på.

Indholdsmæssigt står Absurd i mine øjne nu i samme position som det gamle Inferno (og så lover jeg læserne at det er sidste gang jeg skal komme med uretfærdige sammenligninger med et næsten ti år gammelt blad...), nemlig mellem to stole, mellem professionelt filmblad (ja, jeg ved godt ingen af de implicerede tjener på det, men udtryksmæssigt forstås...) og obskurt fanzine. Her er det nok værd at have in mente, at ikke alt hvad der lader sig gøre i et smalt distribueret og på-arbejdet-fotokopieret fanzine går an i et blad af Absurds format. Der springes elegant uden om den mest oplagte fejl, insiderreferencerne skribenterne og de enkelte blade imellem, men artikler som den noget usikre 'Long live The New Flesh' springer i øjnene som unødvendige, ligesom en noget uvedkommende opsummering af (udvalgte) Hammer udgivelser ikke er i tråd med resten af bladets standard.

En tredje detalje er valget af målgruppe, der med dette nummer synes endeligt defineret, som udgørende en bred skare af interesserede, i stedet for de første numres fortrinsvist italiensk interesserede x-rental samlere, og med tiden burde Absurd tildeles en plads på kioskhylderne, og er under alle omstændigheder intet mindre end en nødvendighed på folkebibliotekerne. Forlang det, til din bibliotekar giver sig!

Til sidst skal nævnes at redaktørens lancering af den nye webshop, ikke har ført til den frygtede mængde skjult reklame, og manglende objektivitet og ærlighed i anmeldelserne som frygtet. Selvom forklaringen på det iøjenfaldende spring fra x-rentalfokuseringen til DVDbegejstringen måske skal findes her. Måske også travlhed med on-line butikken er den (utilstrækkelige) forklaring på det manglende, lovede genoptryk af Absurd #1?

Ovesen (marts 2002)

Absurd kan erhverves i velassorterede tegneserie- og filmforretninger, samt hos redaktør Kenneth Eriksen, Jupitervænget 61, 6710 Esbjerg. Email: ke@absurd-magasine.subnet.dk